024 64 531 38 info@ems-uitzendgroep.nl

Tweede Kamer stemt in met toelatingsstelsel uitzendbranche (Wtta)

De Wtta is aangenomen door de Tweede Kamer. De wet was omstreden vanwege zijn reikwijdte, maar kreeg toch brede steun. Een invoeringsdatum is nog niet bekend.

De Tweede Kamer heeft op 15 april ingestemd met het Wetsvoorstel toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten (Wtta). Het wetsvoorstel zal nu doorgaan voor behandeling in de Eerste Kamer. Een invoeringsdatum wordt naar verwachting later deze maand bekendgemaakt.

De wet houdt een toelatingsstelsel in voor uitzendbureaus en andere bedrijven die arbeidskrachten ter beschikking stellen. Uitleners mogen alleen op de markt opereren als ze zijn toegelaten. Inleners mogen op hun beurt alleen in zee gaan met uitleners die toegelaten zijn. Ze riskeren een boete als ze in de fout gaan.

De Tweede Kamer stemde vorige week in met een flink aantal wijzigingen. https://www.flexnieuws.nl/2025/04/van-hijum-ziet-toe-hoe-de-tweede-kamer-stevig-ingrijpt-in-de-wtta/ Zo komt een sectoraal uitzendverbod een stapje dichterbij, worden diverse sectoren al bij voorbaat uitgezonderd en wordt een zorgplicht voor inschrijving in de BRP onderdeel van het normenkader. 

Uitzonderingen

De wet was vooral omstreden door zijn brede reikwijdte. De toelatingsplicht geldt voor alle ondernemingen die in Nederland arbeidskrachten ter beschikking stellen zoals bedoeld in de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (Waadi). Dat zijn uitzendbureaus, maar ook detacheerders, payrollbedrijven, in- en doorleners en bedrijven die arbeidskrachten uitlenen als nevenactiviteit.  

Het wetsvoorstel  kende aanvankelijk slechts enkele uitzonderingen, zoals intraconcerne en collegiale uitleen (zonder winst), en een ontheffingsregeling voor ondernemingen die in geringe mate arbeidskrachten ter beschikking stellen. Ontheffing dient jaarlijks bij de minister aangevraagd te worden. 

Dat is bewust zo gedaan, om waterbedeffecten en ontduiking te voorkomen, zo zei de minister herhaaldelijk. Toch werden er tijdens de behandeling van de wet vorige week diverse amendementen aangenomen om sectoren alsnog uit te zonderen. SW-bedrijven, bedrijven die BBL-trajecten verzorgen en de beveiligingsbranche blijven in het wetsvoorstel buiten het toelatingsstelsel. Ook een motie om welwillend om te gaan met verzoeken tot uitzonderingen werd aangenomen.

Reactie ABU

In een eerste reactie noemde Tugba Karabulut, programmamanager marktregulering bij brancheorganisatie ABU, de aanname door de Tweede Kamer een mijlpaal. Maar ze had ook enkele bedenkingen. “Het zal duidelijk zijn dat wij niet blij zijn met sommige aanpassingen, zoals de sectorale uitzonderingen en de uitbreiding van het normenkader met een extra verplichting voor de registratie van arbeidsmigranten. Dit zijn aanpassingen die in de voorbereiding van het wetsvoorstel bewust niet zijn opgenomen, omdat ze het gelijke speelveld ondermijnen en ineffectief zijn. We zijn bovendien teleurgesteld dat in het wetsvoorstel expliciet is opgenomen dat een uitzendverbod tot de mogelijkheden behoort. We zullen dan ook blijven uitleggen waarom een uitzendverbod niets doet verdwijnen, behalve het draagvlak voor de Wtta.”

Complexe uitvoering

De inlenersbeloning wordt naar verwachting hét struikelblok voor het toelatingsstelsel van de WTTA, stelde Alexander Kist van W&RK Advies in de podcast ZiPtalk.

De inlenersbeloning, die nu uit een aantal vaste elementen bestaat, wordt vanaf 2025 een gelijkwaardige beloning. Het verifiëren en waarderen van extra beloningscomponenten brengt extra onduidelijkheden en administratieve lasten met zich mee. Inleners weten niet altijd precies weten welke arbeidsvoorwaarden van toepassing zijn. Bovendien kunnen uitgeleende of gedetacheerde werknemers te maken krijgen met verschillende inlenersbeloningen tegelijkertijd. 

De informatieplicht voor inleners over de inlenersbeloning wordt met de Wtta uitgebreid”, vertelde Marcel Reijmers aan Flexnieuws. “De inlener/opdrachtgever moet heldere informatie verschaffen over wat iemand verdient volgens de inschaling en andere arbeidsvoorwaarden in de organisatie van de klant.”

De NBBU en ABU bieden formats aan voor formulieren en procedures om deze processen eenvoudiger en inzichtelijker te maken. Ook werken zij aan een uniforme digitale uitvraag.